Jornada “Caçadors de cançons”

En el marc de la 6a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic de Catalunya en la que participa el Museu del Ter, l’Ateneu de Manlleu proposa dedicar una jornada per conèixer i divulgar aquelles iniciatives que, impulsades per persones a títol individual o col·lectius, serveixen per a la preservació del patrimoni musical oral als Països Catalans, fent especial incidència al Principat. La jornada «Caçadors de Cançons» vol mostrar la riquesa i diversitat d’iniciatives que hi ha en aquest camp i fomentar l’intercanvi d’opinions i coneixements i el debat entre les persones interessades en aquesta temàtica. La jornada també vol facilitar que persones que han treballat en aquest camp puguin entrar amb contacte, unir sinergies i generar nous processos.

PROGRAMA DE LA JORNADA “CAÇADORS DE CANÇONS”
Dissabte,29 d’octubre | Ateneu de Manlleu (C. Enric Delaris, 59).
Activitat gratuïta. Es recomana inscripció prèvia.

9:30 h – 10 h.- Benvinguda i recepció dels participants.
10:30 h – 11:30 h.- Presentació de diferents experiències de recerca.
Amb la participació de Josep García ( Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa),  Xavier Roviró  (Grup de Recerca Folklòrica d’Osona)  i Barbara Van Hoestenberghe   (músic i performer)
En aquest àmbit es presentaran el treball realitzat per diferents persones o grups. L’objectiu es conèixer i presentar algunes d’aquestes experiències de recerca, a tall d’exemple, i explicar metodologia de treball, criteris (temàtics, territorials…), nombre d’enregistraments, buidatge i classificació del material… Aquesta activitat acabarà amb un espai obert de preguntes i intercanvi d’opinions entre els participants en aquesta taula i els assistents a la jornada.
12 h.- 14 h.- Taula rodona: “Formats, classificació i utilitats del material enregistrat”.
Amb la participació de Gianni Ginesi (ESMUC), Albert Massip (Càntut), Salvador Palomar (La Carrutxa) i Ester Garcia Llop (Doctorant UAB). Moderador: Jaume Ayats (Museu de la Música de Barcelona).
L’enregistrament d’aquest material és la base de la tasca dels «Caçadors de cançons». I després? La segona activitat de la jornada és una taula rodona que intenta respondre a preguntes que, en aquest àmbit, tothom s’ha plantejat. En quin format i qualitat cal fer els enregistraments per assegurar la seva durabilitat? Com classificar aquest material? Cal una difusió dels nostres enregistraments per poder-ho creuar amb altres treballs de recerca?

14 h- 16 h.- Pausa per dinar

16 h.- 17:30 h.- A viva veu. 
La jornada es clourà amb un petit tast de com, fruit d’aquests treballs de recerca, aquelles composicions han arribat als nostres dies. Es proposa que, entre tots els participants, alguns facin una breu intervenció per presentar la seva relació amb la recerca de tradició oral i interpretin una composició.

Ponents, moderadors i participants:

Jaume Ayats . Músic i professor d’etnomusicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona. Doctor en Història de l’Art (especialitat de musicologia) per la Universitat Autònoma de Barcelona, llicenciat en Filologia Catalana per laUniversitat de Barcelona, i professor de violí pel Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona, és l’actual director del Museu de la Música de Barcelona. El 2012 fou guardonat amb el Premi Nacional de Cultura Popular.

Ester Garcia Llop. Llicenciada en Història i Ciències de la Música i segueix els estudis de doctorat en Musicologia a la UAB. Va obtenir la suficiència investigadora amb un treball sobre la construcció social a través del cant dels goigs a les Valls d’Andorra. Ha col·laborat en recerques de cants religiosos orals al Pirineu i ha escrit diversos articles de musicologia. Coautora del llibre “Los Cantadors: Cants religiosos de tradició oral de les Garrigues, el Segrià, la Noguera, el Pla d’Urgell i l’Urgell”.

Josep García (Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa). El Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa (GRFG) va néixer l’any 1991 en el si del Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny de les Preses (Garrotxa), entitat que aglutina el grup de dansa d’arrel tradicional Esbart Marboleny i l’ÉsDansa, el Festival Internacional de Música i Dansa de les Preses. El seu àmbit d’actuació comprèn la comarca de la Garrotxa, tot i que també alguns municipis de la seva àrea d’influència més propera, especialment de les comarques veïnes de la Selva, el Ripollès i l’Alt Empordà. Ja des dels inicis el GRFG es va proposar treballar amb materials de tradició oral. Un dels seus projectes claus és «Cançons i tonades de la Garrotxa» que compta avui amb més de 150 entrevistes i converses, fetes a 135 informants, i ha generat prop d’un miler de documents sonors enregistrats.

Gianni Ginesi. Professor d’Etnomusicologia de l’ESMUC, llicenciat en “Discipline delle Arti della Musica e dello Spettacolo” per la Università di Bologna (Itàlia), diplomat en Etnomusicologia per la Universitat de València i doctor en Musicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. És un dels membres del grup de recerca Les músiques en les societats contemporànies adscrit a la UAB. Ha treballat diversos repertoris tradicionals de l’àmbit mediterrani i les actuals músiques electròniques populars.

Albert Massip. Mestre de música a primària i llicenciat en Pedagogia. Ha format part de diversos grups de rock, folk i de la companyia Cor de Teatre. Actualment, canta al quartet de polifonia tradicional La Mata de Jonc. L’any 2012 inicia el blog “Cançons i músiques dels avis” per tal de recollir i difondre la música popular i tradicional a les comarques gironines. Enguany, el projecte s’ha renovat amb el nom de “Càntut”, un nou projecte web i un festival a Cassà de la Selva per donar a conèixer aquests repertoris de tradició oral.

Salvador Palomar. Antropòleg i etnòleg. Membre fundador de Carrutxa, centre de documentació dedicat a la recerca, difusió i dinamització cultural en l’àmbit del patrimoni etnològic que compta amb més de vint anys d’experiència. Ha publicat molts llibres sobre festes, manifestacions festives -especialment grups de foc-, religiositat popular, oficis, literatura popular… És membre del consell de redacció de les revistes “Etnologia de Catalunya” i “Caramella” i ha coordinat campanyes d’investigació i actuacions sobre el patrimoni del Baix Camp i Priorat, així com els programes d’investigació de l’IPEC. També ha treballat en el l’Institut Municipal de Museus de l’Ajuntament de de Reus, on fóu responsable de l’àmbit d’etnologia i història del Museu Comarcal Salvador Vilaseca.

Xavier Roviró ( Grup de Recerca Folklòrica d’Osona). Membre impulsor d’aquesta entitat nascuda l’any 1980 i que porta a terme un treball de recerca, estudi i investigació del folklore, de la cultura popular i tradicional de Catalunya, especialment el vessant de transmissió oral. El seu treball se centrà a la comarca d’Osona. El seu arxiu consta de 472 cintes magnetofòniques (cassete i DAT) u diferents vídeos amb prop de 650 hores d’enregistraments fonogràfics i 700 persones entrevistades.

Barbara Van Hoestenberghe. És una músic i performer belga llicenciada en sociologia i historia membre fundadora del grup performatic-musical Maskesmachine amb el qual ha conreat un estil personal i inclassificable. Els seus inicis en el periodisme i el teatre social donen al seu treball una connexió directa amb la realitat i una gran consciència col·lectiva que transmet a través d’un llenguatge poètic i minimalista. Ha realitzat un important treball de recerca de música de tradició oral amb l’interès d’algú que no és originari de Catalunya i les ha reinterpretat i portat als nostres dies.

 

INSCRIPCIÓ A LA JORNADA “CAÇADORS DE CANÇONS” 


Detall de l'esdeveniment