Lletres.- Cafè literari “Manuel de Pedrolo”.

El 2018 és l’Any Manuel de Pedrolo, el poeta Sergi Oliva modera un cafè literari que girarà al voltant de l’autor, entre altres, del «Mecanoscrit del segon origen». Durant la tertúlia, que organitza L’Escriba, es parlarà tant de la figura com de l’obra de l’escriptor com el seu paper com a editor. Pedrolo (1918-1990) va escriure novel·les, poemes, assajos, articles, contes i obres de teatre; diferents manifestacions literàries que van divulgar la seva vasta obra. Seria injust reduir una creació de tal magnitud a l’èxit popular de “Mecanoscrit del segon origen”.

Manuel de Pedrolo (L’Aranyó, Segarra, 1918 – Barcelona 1990). Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, és un dels escriptors més destacats, i sens dubte el més prolífic i el més llegit de la literatura catalana del segle XX.Narrador, dramaturg, assagista, poeta o traductor, Pedrolo va conrear tots els gèneres literaris i va col·laborar regularment en la majoria de revistes catalanes de l’època. Com a traductor es va centrar en els autors francesos i nord-americans contemporanis i va dirigir també la col·lecció de novel·la negra “La cua de palla”. La seva producció sobrepassa el centenar d’obres, amb reculls de contes com “Crèdits humans” (1956), obres dramàtiques com “Homes i No” (1957) o les novel·les “Cendra per Martina” (1952), “Totes les bèsties de càrrega” (1965) o “Mecanoscrit del segon origen” (1974) i amb el cicle novel·lístic “Temps Obert”, que engloba onze novel·les protagonitzades per Daniel Bastida.

Va ser un escriptor crític i prolífic, que va defensar, sempre des de l’esquerra, la independència dels Països Catalans, l’alliberament de la dona i la justícia social. Censurat durant el franquisme, a partir dels anys 80 es va convertir en un personatge incòmode pel poder (només reivindicat per l’esquerra independentista), degut al seu rebuig de l’autonomisme i de la ‘modèlica transició espanyola’.

Organitza: L’Escriba


Detall de l'esdeveniment