Memòria.- Emboscats. Les «guerrilles» del bosc

La Guerra Civil ha tingut grans oblidats. Més enllà de republicans i nacionals hi ha aquells que van fer la guerra pel seu compte, sense participar directament en el conflicte. Els emboscats van refugiar-se en boscos, muntanyes i en alguns racons de cases de pagès. L’Ateneu proposa una caminada pel Collsacabra per recuperar la memòria dels emboscats d’Osona i reivindica conèixer la història d’aquells que alguns llibres han presentat com a covards.

El fracàs de l’aixecament militar del 18 de juliol de 1936 a Catalunya, va fer néixer una revolució social que convertí el territori català en una rereguarda hostil carregada d’odi i venjances. Els que van rebre les primeres bufetades van ser els eclesiàstics i els simpatitzants de dretes, que corregueren a amagar-se al bosc. El novembre del mateix any es va crear l’Exèrcit Popular de la República i començà la crida de lleves per anar a lluitar al front. No tothom estava disposat a participar en una guerra que no considerava seva i per això molts homes van buscar aixopluc en un territori que dominaven com el palmell de la seva mà. Durant la Guerra Civil, doncs, els boscos catalans es van omplir d’homes que s’allunyaven del conflicte estatal i de dones i nens que els aixoplugaven sota les amenaces constants dels caçadors de desertors.

En aquesta activitat hi participaran Ester Miralles, una de les principals especialistes del tema de Catalunya, que explicarà el context general i la Sílvia Planas, membre de L’Escriba i col·laboradora de l’Ateneu, que explicarà aspectes dels emboscats a Osona a partir d’enregistraments de veus de testimonis. També hi haurà lectura dramatitzada de textos.

La caminada té un recorregut aproximat de 2 hores. Els punt de trobada seran la gasolinera Meroil de Manlleu (sortida direcció Sant Martí Sescorts) a les 10.3o h i a l’aparcament de Can Puntí de Cantonigrós (11h). No cal inscripció prèvia.


Detall de l'esdeveniment