Què és?

facana-ateneu-web

Què és l’Ateneu?

L’Ateneu de Manlleu és una iniciativa que treballa en la dinamització de la cultura (música, poesia, debat, formació, memòria històrica, col·lectiu d’entitats…) L’Ateneu, nascut l’any 2003, beu de la tradició d’ateneus populars obrers i vol adaptar-la al segle XXI. Presenta un projecte cultural obert que, col·labora i interactua amb altres entitats i agents, que promou activitats a Manlleu i Osona. L’Ateneu vol ser un punt de trobada de cultura i l’oci, oferint una oferta d’activitats adreçada a totes les edats. El principal actiu de l’Ateneu són els seus socis (veure més informació) que són l’eix de la vitalitat i sostenibilitat de l’activitat.

L’Espai

L’Ateneu està situat en ple centre de Manlleu (vegeu el mapa), centralitza la majoria de les activitats que programa l’entitat i n’acull d’altres promoguts per altres associacions i col·lectius. Inaugurat el 13 de novembre de 2015 després de més d’una dècada amb activitat nòmada, l’actual ateneu ocupa els baixos d’una antiga impremta i va ser reformat amb treball voluntari. El local d’uns 200 metres quadrats és un gran polivalent dividit en 3 espais interiors i un exterior (veure «Espais de l’Ateneu»). L’espai té la vocació de ser un punt de trobada entre diferents col·lectius i de facilitar la interrelació i la creació de noves sinergies que facin néixer nous projectes.
ateneu-interior

Concert ateneu Belda Garriga

Activitat

L’Ateneu de Manlleu acull tot tipus d’activitats. L’entitat gestora, com a promotora de l’Ateneu, organitza activitats com concerts musicals, diàlegs i conferències, presentacions de llibres, projecció de documentals, corrandes… També s’hi acullen, de manera periòdica o temporal, l’activitat d’altres entitats i col·lectius. Ball, Cinefòrums, Ioga, Txikung, mercat d’intercanvi de roba… són algunes de les activitats que fan que l’espai tingui activitat al llarg de la setmana.

Història

El projecte de creació d’un ateneu a Manlleu es va presentar el 13 de novembre de 2003. Un grup de persones, vinculades a la desapareguda Assemblea de Joves de Manlleu, veien la necessitat que, més enllà de dates puntuals, era necessària una programació cultural estable. L’entitat volia actualitzar el concepte d’altres ateneus existents a Manlleu com la Unió Coral Manlleuenca (Llegir més) i l’Ateneu Manlleuenc.

Des de la seva creació fins al 2015, l’Ateneu va ser una entitat nòmada que ha treballat per impulsar i teixir activitats en diferents àmbits (artístic, esportiu, cultural, social…). Coincidint amb la celebració del desè aniversari, l’entitat es va marcar com a objectiu disposar d’un espai propi.